HTML

F o r d í t v a

Blogunk külföldi, jórészt napi- és hetilapokban megjelent cikkeket vesz át. Ezeket szerkesztőségünk munkatársai az adott nyelvből magyarra fordítják és ezen a felületen publikálják. Tevékenységünk non-profit, célunk, hogy látogatóink mértékadó és színvonalas írásokat olvashassanak, melyek segítségükre lehetnek akár egy tudományos igényű munka megírásakor, vagy pusztán a hétköznapokban. Mindenféle tanácsot és segítséget szívesen fogadunk, újabb munkatársak jelentkezését is folyamatosan várjuk. Kapcsolat: ezekielskate@gmail.com

Archívum

Linkblog

2009.03.10. 15:26 tektak

És Google így szólt a rendőrökhöz: "Nem emlékszem semmire."

Címkék: tudomány technika

Ryan Single, Wired Blog, 2009. március 05. 

A Google ígéretet tett, hogy új helymeghatározó rendszere a Latitude nem fogja eltárolni az adatokat. A Latitude egyébként egy olyan szolgáltatás, melynek segítségével barátaink adott pillanatban tájékozódhatnak arról, hogy éppen hol járunk.

Kiegészítő elemről van szó, nem kémprogramról. Politikai jellegű az igény arra vonatkozóan, hogy a Latitude vajon nem lesz-e elsődleges forrása ezentúl a rendőrségnek? Hiszen könnyedén megállapítható lesz így hol, mikor valamint, hogy kivel voltunk, vagy ki tartózkodott éppen a közelünkben.

Az Electronic Frontier Foundation-nel (EEF) (Elektronikus Hatérterület Alapítvány) együttműködve született meg az a követendő irányelv, mely segítséget nyújt e téma megközelítésében. E szerint a Latitude a korábban is már működő Loopt nevű szolgáltatással sorolható egy kategóriába, mely szintén egy népszerű barát-kereső-követő rendszer. Egyik szolgáltatás sem naplózza a bejelentkezéseket, illetve a korábbi tartózkodási helyünket minden egyes új hely felülírja.

Hogy a rendőrség hogyan és milyen esetben folyamodhat mobiltelefonos-lehallgatáshoz, az folyamatos jogi vitákat képez. A bírói gyakorlat egyre inkább azt mutatja, hogy az államnak stabil bizonyítékokra van szüksége arról, hogy az adott személy bűncselekményt követett el, mielőtt elrendelné a telefonos lehallgatást, illetve a bejelentkezések naplózását.

Az állam gyakorlata a bíróságoknak azt sugallja, hogy titkos eljárás esetén majdnem mindig felhatalmazás nélkül is végezhető cellainformációs nyomlekövetés olyan esetekben is, mikor az érintett személy még csak nem is a nyomozás gyanúsítottja. Az állam szerint azzal, hogy megosztjuk adatainkat a telefontársasággal, lemondunk privát szféránkról.

A Loopt és most már a Google is azon a véleményen vannak, hogy azzal, ha megosztjuk barátainkkal épp merre járunk, csak egy nyilvános csatornán keresztüli személyes kommunikációt folytatunk. Parancsra van szükség ahhoz, ha a hivatal éppen le akarja hallgatni a hívásainkat vagy belekukkantson e-mailjeinkbe. Ez még bonyolultabb eljárás, mint a házkutatási parancs engedélyeztetése.

Az EEF-es Kevin Bankston a Google-hez intézett bejelentésében üdvözölte a döntést: „Roppant boldogok vagyunk, hogy ilyen pompás döntést hozott a Google. Ezzel nemcsak felhasználóink személyes adatait védi, de nyilvánosan is állást foglal. Mikor hivatali nyomozásra kerül a sor, bizonytalanná válik a jogalkalmazó és a telefon- illetve az internetszolgáltatók viszonya, valamint gyakran az is tisztázatlan, hogy mely típusú cégeknek kellene hajlandóságot mutatniuk a hivatalok felé történő adatok kiszolgáltatására, melyben a folyamatban lévő jogi eljárás jellege is közrejátszik.

Az sem tiszta, hogy ha valaki 23 év feletti, miért szeretné folyamatosan tudatni minden barátjával, hogy éppen hol jár a világban.

Viszont, egy olyan korban, ahol az emberek így tesznek, mindenesetre jó tudni, hogy egy olyan cég, ami tudja, hogy adott pillanatban hol járunk, fölismeri, hogy ez a tudás nagy felelősséggel is jár.

Forrás: http://blog.wired.com/business/2009/03/googles-latitud.html

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://forditva.blog.hu/api/trackback/id/tr11993776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

herrandras 2009.03.10. 20:23:27

a probléma eddig is ismert volt


a cikk információtartalma egy nulla
süti beállítások módosítása